Náš blog

Nevoľnosť pri cestovaní sa netýka iba detí

Pridal PharmDr. Beáta Kellerová, farmaceut z lekárne Dr.Max v kategórii Zdravie , pridané 20.05.2016

Pri cestovaní akýmkoľvek druhom dopravy sa môže u citlivých osôb prejaviť nevoľnosť, nutkanie na vracanie, až vracanie. Odborne sa tento stav nazýva kinetóza. Postihuje predovšetkým malé deti od dvoch do desiatich rokov. Nejedná sa o ochorenie, ale o nepríjemný stav, ktorý zvyčajne po ukončení cesty ustúpi.

Prečo sa pri cítime ako na kolotoči, keď sedíme na mieste?

Dôvodom vzniku tohto stavu je nesúlad vnemov, ktoré do mozgu prinášajú informácie, či je telo v pohybe. Ak zrak vníma, že sa telo nehýbe (pohľad na predné sedadlo v aute), a receptory pohybu (vnútorné ucho, žalúdok, končatiny) signalizujú, že je telo v pohybe, mozog tieto rozporuplné informácie nedokáže správne vyhodnotiť. Spúšťačom je najmä vysoká rýchlosť, jej prudké zmeny, alebo zmeny smeru jazdy. Pohyby ako sú chôdza alebo beh, sú pre telo prirodzené. Počas nich sa telo hýbe v súlade so zrakovými vnemami, preto nevoľnosť nespôsobujú.

To, že niečo nie je v poriadku spoznáme rýchlo.

Miernejšie prejavy sú malátnosť, bledosť, zívanie a studený pot. Neskôr prechádzajú v nevoľnosť, nutkanie na vracanie až vracanie, dezorientáciu. Zvyšuje sa tiež slinenie, zrýchľuje sa srdcový tep a klesá krvný tlak. Vo výnimočných prípadoch môže nastať predkolapsový až kolapsový stav. Nebezpečná je dehydratácia. To najmä u malých detí pri úpornom vracaní. V takýchto prípadoch je potrebné vyhľadať lekára.

Niekoľko príkladov, čo počas cesty nerobiť:

  • sledovanie cesty mimo smer jazdy,
  • čítanie alebo písanie,
  • cestovať unavený, nervózny,
  • mať plný alebo prázdny žalúdok,
  • konzumovať pred cestou ťažké, mastné alebo pikantné jedlá,
  • sýtené nápoje tiež zhoršujú stav,
  • konzumovať potraviny a nápoje zvyšujúce hladinu histamínu (predpokladá sa jeho spolupôsobenie pri vzniku kinetóz) – údeniny, konzervy, tvrdé syry, ryby, kyslá kapusta, čokoláda, červené vína,
  • piť alkohol či fajčiť pred alebo počas jazdy,
  • nosiť tesné oblečenie, napríklad džínsy, tlačiace na tráviacu sústavu,
  • prílišné teplo alebo zima,
  • pachy (benzín, vône do auta) – citlivé sú najmä deti.

10 rád pred cestou:

1. V dopravných prostriedkoch sedieť v smere jazdy a čo najbližšie k ťažisku, alebo v mieste s najmenšími otrasmi.

2. V aute sedieť vedľa šoféra, ideálne priamo šoférovať (ak vnímame, že máme situáciu pod kontrolou, k nevoľnosti zvyčajne nedochádza).

3. V autobuse je najlepšie miesto na predných sedadlách, na lodi v strednej časti na dolnej palube, v lietadle medzi krídlami, vo vlaku v predných vozňoch v strednej časti vozňa.

4. Jesť pred cestou cca 2 hodiny ľahké jedlá.

5. Počas dlhšej cesty častejšie zamestnávať žalúdok ľahko stráviteľným jedlom v malých množstvách (sušienky, ovocie).

6. Často piť po malých dúškoch, vhodná je voda, nesladené čaje – mäta, medovka, rumanček, ďumbier (zázvor).

7. Dostatočný oddych pred cestou.

8. Spánok počas cesty, alebo aspoň zatvorené oči.

9. Optimálna teplota v dopravnom prostriedku.

10. Lieky užiť s dostatočným predstihom, 15-30 minút pred cestou, niektoré aj deň vopred (homeopatia).

S deťmi to býva občas ťažšie.

Deti sú náchylnejšie na kinetózy počas cestovania. Aj u nich sa však dá znížiť riziko nevoľnosti, prípade ju zmierniť. Ideálne je, ak dieťa cestu prespí. Sedačka by mala byť pokiaľ možno v strede, aby dieťa nevidelo na „mihajúcu“ sa krajinu vedľa auta. Odstrániť z auta predmety, ktoré môžu páchnuť, často vetrať a robiť si prestávky. Samozrejme, pri prvých príznakoch čo najskôr zastaviť. Ak je dieťa zaujaté hrou, cesta prebieha lepšie. Dôležitý je tiež dostatočný príjem tekutín. Ak už príde k vracaniu, je dobré mať pri sebe igelitové vrecko a vlhčené utierky.

A pre šoférov tiež jedna rada - jazda ako na formuli určite pre deti nie je vzrušujúca, ak im je pri nej nevoľno. Takže radšej jazdite pokojne, bez prudkých brzdení a pridávaní a dbajte najmä na bezpečnosť.   

Ak vám býva pravidelne pri cestovaní nevoľno, skúste sa zastaviť v lekárni.

Dostupný je liek obsahujúci účinnú látku moxastín. Nie je vhodný pre deti do 2 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Môže vyvolávať ospalosť, čo môže byť najmä u detí žiaduce. Tento liek je vhodné užiť už pred cestou a počas cesty postupovať podľa dávkovania uvedenom v príbalovom letáku.

Ďumbier (zázvor) je osvedčený prírodný prostriedok. Potláča nevoľnosť s nutkaním na vracanie, upokojuje žalúdok. Vynikajúci je čaj, ale v lekárni sú dostupné aj tablety a pre deti lízatká.

Vhodné sú aj čaje z mäty, medovky a kamiliek. Magnézium má celkovo povzbudzujúce účinky na organizmus a zároveň upokojuje nervový systém.

Ak mávate podobné problémy, cestovanie nie je jednoduché. Avšak pri dodržaní základných pravidiel a s pomocou prípravkov z lekárne môžete nepríjemné pocity potlačiť alebo im úplne predísť. Tak, aby už viac cesta na vytúženú dovolenku nebola trápenie.

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom nepríjemností spojených s cestovaním, ale napríklad aj cestovej lekárničky, príďte sa poradiť do lekárne Dr.Max, kde vám odborný personál ochotne zodpovie všetky vaše otázky alebo využite možnosť bezplatnej konzultácie v rámci služby Virtuálny lekárnik.

PharmDr. Beáta Kellerová, farmaceut z lekárne Dr.Max

Komentáre k príspevku

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Trenčín
Nákupné centrum

OC MAX Trenčín
ul. Gen. M. R. Štefánika 426
911 01 Trenčín
+421 32 7419 300
trencin@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.