Náš blog

5 častých interakcií potravín s liekmi

Pridal PharmDr. Peter Hnáth, farmaceut z lekárne Dr.Max v kategórii Zdravie , pridané 23.05.2016

ak, ako ste si mohli prečítať v článku Čo sú interakcie liekov a ako im predísť, kombinácia niektorých liekov môže značne ovplyvniť ich žiaduce, ale najmä nežiaduce účinky. A čo potraviny a lieky? Aj tu si treba dávať pozor.

1. Grep je ovocie plné vitamínov, ale...

Najmä v zime ho vyhľadávame ako zdroj vitamínu C. Jeho konzumácia však nie je vhodná pre každého.

Liečivá, ktoré užívame, sa väčšinou metabolizujú v pečeni, kde sa menia na chemické zlúčeniny. Tie vie telo vylúčiť prostredníctvom moču. Proces metabolizácie prebieha viacerými spôsobmi, najvýznamnejší je metabolizmus prostredníctvom takzvaného cytochrómu P-450 a jeho formy CYP3A4. Je to enzým, ktorý rozkladá viaceré liečivá a umožňuje tým ich vyplavenie z tela.

Grep je charakteristický tým, že dokáže aktivitu tohto enzýmu znížiť. Následne dochádza k pomalšiemu rozkladu liečiva a jeho neželanému nahromadeniu v tele. To môže spôsobiť predávkovanie a vyššie riziko nežiaducich účinkov.

Kto by sa mal mať na pozore? V prvom rade pacienti užívajúci lieky na zníženie cholesterolu (simvastatín, atorvastatín) alebo na zníženie krvného tlaku (nitrendipín, felodipín, lacidipín). Ak užívate lieky s týmito účinnými látkami, konzumáciu grepu je vhodné nahradiť pomarančmi alebo inými citrusmi.

2. Ľubovník bodkovaný – čaj alebo jeho extrakt

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) je rastlina, ktorá má utlmujúci vplyv na nervový systém. Používa sa preto najmä pri liečbe nespavosti, nervozity alebo aj ako prírodné antidepresívum. Avšak napriek jeho priaznivým účinkom, je jeho užívanie potrebné zvážiť, ak pacient užíva aj iné lieky.

Účinok ľubovníka na metabolizmus liečiv je opačný ako u grepov – ľubovník zvyšuje aktivitu cytochrómu P-450, čím dochádza ku zníženiu hladiny niektorých liekov a k ich nedostatočnému účinku.

Týka sa to najmä lieku na riedenie krvi s obsahom warfarínu alebo lieku na srdce s obsahom digoxínu. Opatrné by mali byť aj ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu.

3. Mlieko a mliečne výrobky

Mlieko a mliečne výrobky, ako napríklad syry, jogurty a smotanové výrobky obsahujú vápnik. Ten môže zreagovať s viacerými liečivami v prípade, že sa užijú v rovnakom čase. Vzniknú tak nerozpustné komplexy, ktoré znemožnia vstrebanie liečiva, a teda aj jeho účinok v organizme.

Jedná sa najmä o niektoré antibiotiká. Mliečne výrobky nie je potrebné zo stravy vylúčiť úplne – stačí, ak sa medzi užitím lieku a konzumáciou dodrží aspoň 2-hodinový odstup.

Pozor si treba dať tiež pri užívaní horčíka, či železa, ktoré majú rovnaký účinok ako vápnik.

V prípade, že užívate lieky proti páleniu záhy – antacidá, taktiež platí odporučenie o 2-hodinovom odstupe od užitia iných liekov.

4. Lieky a alkoholické nápoje

Pri užívaní niektorých liečiv nie je vhodné konzumovať alkohol, dokonca ani s časovým odstupom. Ide najmä o lieky na upokojenie – alkohol  zvyšuje ich tlmivý účinok a tiež nežiaduce účinky. Taktiež je vhodné vyhnúť sa súčasnej konzumácii alkoholu počas užívania antibiotík.

Alkohol vo všeobecnosti nie je dobrým „spoločníkom“ pri užívaní liekov. Opatrnosť je vhodná aj pri užívaní liekov po konzumácii alkoholu. Napríklad užitie liekov proti bolesti (najmä s obsahom ibuprofenu alebo paracetamolu) po konzumácii alkoholu je všeobecne rozšírené. Treba však počítať s tým, že po večernej konzumácii alkoholu, môže byť jeho hladina v krvi vyššia aj ráno.

5. Vitamín C a prípravky s obsahom železa

Posledný príklad interakcie potravín s liekmi je naopak, žiaducou interakciou. Ak užívate prípravky s obsahom železa, je vhodné súčasne s nimi užiť aj vitamín C, prípadne konzumovať potraviny s vyšším obsahom tohto vitamínu. Vitamín C totiž zvyšuje vstrebávanie železa, a tak je účinok liekov vyšší.

Samozrejme, interakcií liekov s potravinami, prípadne výživovými doplnkami, je oveľa viac. Pri užívaní akýchkoľvek liekov je vhodné prečítať si v príbalovom letáku, či výrobca neuvádza nejaké interakcie alebo obmedzenia, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť liečbu alebo zdravotný stav.

V prípade akýchkoľvek nejasností alebo otázok vám v lekárňach Dr.Max kvalifikovaní pracovníci radi poradia, ako postupovať pri užívaní vašich liekov.

PharmDr. Peter Hnáth, farmaceut z lekárne Dr.Max

 

 

Komentáre k príspevku

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Trenčín
Nákupné centrum

OC MAX Trenčín
ul. Gen. M. R. Štefánika 426
911 01 Trenčín
+421 32 7419 300
trencin@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.