Náš blog

Biela pastelka

Pridal v kategórii Zdravie , pridané 26.08.2016

Každá biela pastelka znamená pomoc zrakovo postihnutým
 
Biela pastelka - symbol pomoci v na prvý pohľad neriešiteľných situáciách v živote nevidiacich a slabozrakých - kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Každá z nich sa premení na pomocnú ruku podanú pri snahe naučiť sa samostatne a najmä bezpečne chodiť s bielou palicou, variť, postarať sa o domácnosť, pracovať s počítačom a mnoho iných činností, ktoré sú nevyhnutné na to, aby nevidiaci a slabozrakí mohli viesť plnohodnotný život. Verejnú zbierku Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska už od roku 2002 a aj vďaka jej výťažku môže poskytovať svoje služby všetkým záujemcom na celom území bezplatne.
Počas septembrových hlavných zbierkových dní (23. a 24.) zaplnia ulice 300 miest a obcí celého Slovenska dobrovoľníci, ktorí budú darcom ponúkať biele spinky ako symbolické poďakovanie za dobrovoľný príspevok. Prispieť na účet verejnej zbierky SK11 3100 0000 0040 3001 6204, zaslaním SMS správy v hodnote 2 € na číslo 820 alebo on-line cez www.bielapastelka.sk však možno už od 15.6. a to až do 31.12.
 
Matej Tóth chodí za tých, ktorí to potrebujú
 
Verejná zbierka Biela pastelka 2016 sa ponesie v duchu prepojenia chôdze ako športovej disciplíny a chôdze nevidiacich s bielou palicou. Ambasádorom tohto ročníka sa totiž stal fenomenálny Matej Tóth, čerstvý víťaz chôdze na 50 km z Ria. Vyvrcholením kampane bude pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov, a to zapojením sa čo najväčšieho počtu ľudí do chôdze s týmto symbolom nevidiacich na trati dlhej rovných 15 metrov. Presne toľko rokov totiž oslavuje jubilujúca Biela pastelka. Túto skúšku svojej odvahy môže od 10:00 do 17:00 absolvovať počas hlavného dňa zbierky, v piatok 23.9., každý, a to v OC Max v Trenčíne. Dohľad nad regulárnosťou bude zabezpečovať člen Slovenského atletického zväzu a osvedčenie výsledku svojím podpisom potvrdí komisár pokusu o rekord Michal Bujna. Informačné stánky vám však umožnia nahliadnuť do sveta zrakovo postihnutých ešte hlbšie- budete si môcť niečo napísať v Braillovom písme, porozhliadnuť sa okolo seba s okuliarmi simulujúcimi rôzne druhy zrakového postihnutia, na hmatových či ozvučených hodinkách zistiť, koľko je hodín, ale aj oveľa viac. Navyše, počas celého dňa budete mať možnosť odovzdať svoje staré nepoužívané okuliare. Túto zbierku budú zabezpečovať Lions kluby, aby ich vyčistené, odmerané a vytriedené mohli poslať do krajín tretieho sveta. 
 
 Za akúkoľvek pomoc vám ďakujeme
 
Komentáre k príspevku

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Trenčín
Nákupné centrum

OC MAX Trenčín
ul. Gen. M. R. Štefánika 426
911 01 Trenčín
+421 32 7419 300
trencin@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.