Najdlhšia európska cyklotrasa kopíruje železnú oponu v nákupnom centre OC MAX Trnava

Najdlhšia európska cyklotrasa kopíruje železnú oponu


07.07.2020 - 31.07.2020

Nechať sa viesť tokom majestátnej rieky Dunaj alebo sa vydať po starej pútnickej ceste až k Bazilike svätého Petra v Ríme. To všetko a ešte oveľa viac môžete zažiť aj na sedadle bicykla. Európsky kontinent je popretkávaný nádhernými cyklistickými trasami, ktoré si získali srdce nejedného fanúšika tohto športu. V ničom však nezaostáva ani Slovensko. Aj v našej krajine totiž z roka na rok narastá počet kilometrov značených cyklotrás.

Najdlhšou európskou cyklotrasou je EuroVelo 13, ktorá patrí do siete diaľkových cyklotrás naprieč starým kontinentom. Spája Barentsovo more na severe s Čiernym morom na juhu. Má mať úctyhodných 10 400 kilometrov a nesie názov Cesta železnej opony. Vedie totiž popri hranici, ktorá takmer polstoročie násilne rozdeľovala Európu na východnú a západnú. Dnes môžete na jej trase navštíviť vínne pivnice, úchvatné prírodné parky alebo si zblízka pozrieť kamene, ktoré majú podľa legiend magickú silu. 

Množstvo zaujímavých miest, ktoré sa oplatí navštíviť, ponúka aj naša krajina. Jedinečné prírodné pamiatky, zámky, kaštiele či dávne hradiská sú často dostupné aj na bicykli. Aj takýmto spôsobom objavujú vášniví cyklisti ďalšie zákutia Slovenska. V rámci Trnavského kraja sa napríklad postupne stáva realitou Vážska cyklotrasa, ktorá prepojí Trenčiansky a Žilinský kraj a ponúkne jedinečný zážitok v podobe súvislého zhruba 100-kilometrového úseku.

Výlety na dvoch kolesách po Slovensku či Európe sú obrovským zážitkom, ktorý však nie je dostupným pre každého. V mnohých sociálne slabších rodinách totiž chýba už základná vec, a to samotný bicykel. Obchodné centrum MAX Trnava sa to rozhodlo zmeniť. Prišlo s myšlienkou charitatívneho projektu Bicykel do každej rodiny, nad ktorým prevzalo záštitu Mesto Trnava. Od 16. do 31.júla môže verejnosť na prízemí obchodného centra odovzdať staré a nepoužívané bicykle, trojkolky či odrážadlá. Tu ich prevezme personál, ktorí je k dispozícii počas pracovných dní od 15:00 do 20:00, cez víkendy od 10:00 do 18:00. Jednotlivé kúsky prejdú opravou, dezinfekciou a následne ich odovzdajú rodinám, ktoré by si ich inak nemohli dovoliť. Vďaka dobročinnému projektu budú môcť aj oni spoznávať krásy nielen našej krajiny. 

 

 

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Trnava
Nákupné centrum

OC MAX Trnava
Ul. Ferka Urbánka 11
917 01 Trnava

trnava@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.