Pripravte váš domov na príchod Veľkej noci v nákupnom centre OC MAX Trnava

Pripravte váš domov na príchod Veľkej noci


04.04.2022 - 18.04.2022

Veľká noc je pred dverami a so sebou prináša po dlhých zimných mesiacoch konečne vôňu jari. Ide o jeden z najväčších sviatkov v roku, ktorý väčšina z nás trávi so svojou rodinou a blízkymi. Veľká noc je na Slovensku plná originálnych tradícií, ktoré si všimli už aj v zahraničí. V jednotlivých regiónoch sa mierne líšia, spája ich ale fakt, že sa nesú v duchu radosti, stretnutí a dobrého jedla. Dôležitou súčasťou každej domácnosti je tiež veľkonočná výzdoba, ktorá dotvorí tú správnu atmosféru. Trendy pre rok 2022 hovoria o kombinácii viacerých štýlov. Pripravili sme preto pre vás niekoľko tipov, ako sa pripraviť na nadchádzajúce sviatky so všetkým, čo k nim patrí. 

Spájanie tradičného s moderným

Máte doma kraslice, ktoré s vami už čo-to prežili, alebo vázu od vašej tety? Určite ich nevyhadzujte! Trendom tohto roka je takzvaný „Granny style“ - teda štýl našich starých mám. Stačí zavrieť oči a spomenúť si, ako to vyzerá alebo vyzeralo práve u vašej babičky. Aké drobnosti mala na poličke, čo jej voňalo v kuchyni, aké farby a vzory u nej dominovali počas sviatkov? Aj to môže byť inšpiráciou pre vašu tohtoročnú veľkonočnú výzdobu. „Granny style“ odmieta minimalizmus a hovorí o tom, že máte využiť všetko, čo doma máte. Jeho základom sú pastelové, zemité farby a kvetinové vzory, ktoré následne doplníte o moderné prvky. 

V rámci „Granny style“ sa nemusíte ničím obmedzovať a aj taká klasika, akou je veľkonočný veniec na dvere, dokáže navodiť tú správnu atmosféru. Ak sa vám zdá ten váš už trošku ošúchaný a fádny, skúste doňho zakomponovať napríklad živé kvety, ktoré pestovala vaša stará mama na balkóne či v záhrade. Oživiť ho dokážu taktiež drobné dekorácie, ako sú žlté kuriatka či zajačiky, ktoré zase môžu pripomínať detstvo strávené na dedine. Doplňte farebné stužky, ktoré dominovali aj v babičkinej domácnosti, a máte postarané o krásnu a jedinečnú dekoráciu. 

Vkusné veľkonočné dekorácie, a najmä za výhodné ceny, nakúpite aj v predajni PEPCO.

Tohtoročnej Veľkej noci dominujú svieže farby, a to najmä žltá, červená, ružová a zelená. Nebojte sa s nimi experimentovať. Ak hľadáte inšpiráciu, určite vám pomôžu viaceré DIY (Do it yourself – Urob si sám) videá, ktorých je na internete obrovské množstvo.

Zacielené na sviatočný stôl

Sadnete si k nemu so svojou rodinou, blízkymi aj kamarátmi. Sviatočný stôl by mal byť preto vašou vizitkou a ukážkou vášho štýlu. Základné kúsky ako obrus či behúň zvoľte skôr v neutrálnych farbách, ako je biela, béžová, krémová alebo karamelová. Následne môžu vyniknúť napríklad servítky s typickým veľkonočným motívom. Dôležitou súčasťou sviatočného stola sú tiež dekorácie. Tento rok sú v popredí ozdoby z papiera ako origami alebo papierové mašle na stoličkách, ktoré si ľahko zvládnete urobiť aj doma. Pokojne zapojte do ich výroby aj deti, ktoré budú mať z vystrihovania papierových zvieratiek alebo maľovania veľkonočných pohľadníc určite veľkú radosť. 

Stred stola by mal patriť kvetom, ktoré podčiarknu jeho krásu a zároveň rozvoňajú celý dom. V kvetinárstve Flamengo vám pripravia kyticu či jarný aranžmán presne podľa vašich predstáv. Pre ešte väčšiu romantiku pridajte sviečku, prípadne zdobené svietniky, ktoré vyčaria príjemnú atmosféru počas celých sviatkov. Širokú ponuku sviečok s jarnými motívmi určite nájdete v predajni PEPCO alebo 101 Drogérie.

Nemali by ste zabudnúť ani na kraslice, ktoré patria medzi základné symboly Veľkej noci a na sviatočnom stole by rozhodne nemali chýbať. Vajíčko predstavuje životnú silu, narodenie, nesmrteľnosť, návrat jari a vďaka škrupinke i pocit bezpečia. Naši predkovia vyrábali kraslice rôznymi metódami – vyškrabovaním, obpletaním kovovými niťami či nanášaním vosku. Všetko potrebné pre zdobenie kraslíc alebo aj výrobu iných veľkonočných dekorácií zakúpite v predajni ŠEVT

Veľká noc aj v kuchyni

Typickým sviatočným jedlom našich predkov bol obradový koláč kruhového tvaru, ktorý nazývali paska, calta, mrváň alebo baba. Každý z členov domácnosti z neho musel aspoň kúsok odjesť, pričom pre rodinu mal obrovský význam. Podľa jeho výšky napríklad odhadovali, aká bude ďalšia úroda. Dodnes sa toto pečivo jedáva v mnohých regiónoch na sladko i na slano - so šunkou, klobáskou, ale i sladkým tvarohom či maslom. 

Veľká noc prináša so sebou dobroty, ktoré sme si museli počas pôstu odoprieť - údeniny, syry a v neposlednom rade aj rozličné sladkosti. Pri ich príprave stavte v prvom rade na kvalitné kuchynské náčinie. Skúste tento rok pre zmenu upiecť linecké koláčiky v tvare veľkonočných symbolov, akými sú štvorlístok, vajíčko či kuriatko. Formy na pečenie majú podobu od výmyslu sveta. Objaviť medzi nimi tie s jarným motívom nie je žiadny problém a tematické pečivo nepochybne poteší každého šibača. Pre fanúšikov zdravého stravovania môžete zase pripraviť špenátovú roládu, ktorá sa výborne hodí na Zelený štvrtok. Krásnym symbolom Veľkej noci je aj sladký baránok, ktorý kedysi nesmel chýbať v žiadnej domácnosti. Tak prečo teraz oprášiť aj túto tradíciu a neskúsiť upiecť pravú ozdobu sviatkov?

Pochúťky na váš sviatočný stôl nakúpite v supermarkete BILLA a odmeny pre šibačov aj v predajni so zdravými potravinami Špeci Veci pán Kukučka na prízemí trnavského MAXu. 

Nákupné centrum MAX vám praje krásnu a veselú Veľkú noc v kruhu rodiny a blízkych priateľov. Užite si ju podľa svojich predstáv – či už doma na gauči, v záhradke alebo na turistike. Hlavne, nech vám tieto sviatky prinesú do života len samú radosť.


Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Trnava
Nákupné centrum

OC MAX Trnava
Ul. Ferka Urbánka 11
917 01 Trnava

trnava@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.