Knihy zachraňujú na zberných dvoroch, bicykle zasa v obchodnom centre v nákupnom centre OC MAX Nitra

Knihy zachraňujú na zberných dvoroch, bicykle zasa v obchodnom centre


18.02.2020 - 29.02.2020

Priemerný Slovák vyprodukoval podľa posledných štatistík v roku 2018 až 427 kilogramov odpadu. Toto číslo je pritom vyššie ako pred desiatimi rokmi, a to presne o 100 kilogramov. Časť odpadu sa snažíme recyklovať, ďalší putuje do kompostu alebo sa energeticky zhodnocuje. Stále je však dosť toho, ktorý napokon skončí na skládke. Neraz pritom ide aj o veci, ktoré by ešte vedeli dobre poslúžiť druhým.

Hoci sa nad vhodným darom na svadbu či na narodeniny dlho trápime, nie vždy trafíme do čierneho. Danú vec už dotyčný dostal, prípadne ju nepotrebuje alebo sa mu jednoducho nepáči. Nevhodný darček má tak neraz spečatený osud a po rozbalení putuje takmer okamžite do koša. Nejde pritom len o drobnosti, ale neraz aj o detské hračky, knihy, oblečenie či športové pomôcky. Súčasná doba je rýchla a praje konzumnému spôsobu života, ktorý sme si ešte pred pár rokmi nevedeli predstaviť. Stále však existuje dostatok možností, ako sa mu vyhnúť, a dať veciam, ktoré nám doma zavadzajú, novú šancu. 

Na viacerých zberných dvoroch na Slovensku dnes napríklad nájdete provizórne knižnice. Ide o miesta, kde sa zhromažďujú knihy, ktoré ich pôvodní majitelia už nechcú. Sú medzi nimi detektívky, ľúbostné romány, odborné diela, ale aj svetoznáme literárne klasiky. Tí, ktorým už len prekážajú na polici, ich prinesú na zberný dvor, odkiaľ si ich môžu následne bezplatne zobrať noví nadšení čitatelia. 

Medzi nechcené kúsky, ktorých sa verejnosť zbavuje, patria aj staré či nepoužívané bicykle. Ani tie však nemusia skončiť na smetisku. Možnosť vrátiť sa späť do ulíc teraz dostávajú vďaka obchodnému centru MAX Nitre a jeho charitatívnemu projektu Bicykel do každej rodiny. Do 23. februára môžete darovať svoj bicykel, trojkolku či odrážadlo na poschodie obchodného centra. Tu si ich od vás prevezmú dobrovoľníci - počas pracovných dní od 15:00 do 20:00, cez víkendy od 10:00 do 20:00. Vyzbierané kúsky sa nielen dočkajú opravy, ale poputujú aj tam, kde chýbajú – organizátori ich totiž následne odovzdajú sociálne slabším rodinám. 

 

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Nitra
Nákupné centrum

OC MAX Nitra
Chrenovská 30
949 01 Nitra

nitra@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.