Noc výskumníkov v MAXe Poprad v nákupnom centre OC MAX Poprad

Noc výskumníkov v MAXe Poprad


28.09.2018 - 28.09.2018

Piatok 28.9.2018, 9:30 – 20:00

Hlavným mottom tohtoročnej Noci Výskumníkov je „Výskumníci v nás“. Cieľom vedeckého festivalu je priblížiť najširšej verejnosti a predovšetkým mládeži, že veda nie je ťažkopádna, zložitá a komplikovaná, že nie je určená a uzavretá pre seba, ale slúži ľuďom. Veď všetko čo máme okolo nás, je výsledkom vedy a vedeckého poznania. Často aj veľmi zložitého. Festival by mal vzbudiť záujem u mládeže na štúdium prírodných a technických vied .

 

15:00 slávnostné otvorenie

Záštitu nad podujatím prevzali Milan Majerský, predseda Prešovského samospravného kraja a Jozef Švagerko, primátor mesta Poprad.

 

 
V priestore kina CINEMAX budú organizované prednášky na nasledovné témy:
 

09.30 – 10.15 Ozón – “zázračný plyn”.

Prednáška predstaví zdanlivo obyčajnú molekulu ozónu ako niečo, čo je hodné nášho obdivu. Ukáže, ako ozón významne súvisí so životom na Zemi, ako vplýva na počasie a slnečné žiarenie. Obsah prednášky bude súvisieť hlavne s činnosťou Aerologického a radiačného centra Slovenského hydrometeorologického ústavu v Gánovciach, ktoré ako jediné pracovisko na Slovensku monitoruje stav celkového ozónu.

10.30 – 11.15 Dary Slnka.

Informácie o Slnku ako zdroji svetla, tepla a energie. Vplyv Slnka na našu Zem.

11.30 – 12.15 Astronomické novinky.

Prezentácia nových astronomických výsledkov (voda na Marse, zatmenia Slnka a Mesiaca, asteroid „Oumuamua“, mesiac Titan a pod.)

 

 

V nákupnom centre MAX od 9:30 do 20:00 nájdete tieto stánky:

1/ Európa Direct Poprad – Informačné centrum európskej únie.

Program: Prioritou činnosti centra je poskytovať informácie širokej občianskej verejnosti, ale tiež univerzitám, stredným a základným školám aktuálne informácie o Európskej únii, jej agendách, o prioritách Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Návštevníkom radi poskytneme bezplatne informačné príručky o EÚ spojené s vedomostným testom o jej agendách, ďalej o boji s klimatickou zmenou, o cestovaní v EÚ a ďalších oblastiach života euroobčanov.

2/ Mozog a hippokampus v procese pamäte a učenia.

   Program: Mozog hrá v učení veľkú úlohu. Čo je však hippokampus? A akú úlohu má pri učení? Ide o mozgovú štruktúru, ktorá je zodpovedná za ukladanie pamäťových stôp, ktorú si pozriete pod mikroskopom, ohmatáte, a na vlastnej koži zažijete, ako jednoducho si môžeme veci zapamätať. Okrem toho si zacvičíme cvičenia na fitnes mozgu.

3/  Nadchnite sa pre prírodné vedy.

Program: Jednoduchým pokusom si ukážeme, že aj v čistej vode sa nachádza kyslík, ktorý je nevyhnutný pre život pod vodou. Navyše, pomocou tajného atramentu si dokážeme, že najvzácnejšia tekutina – voda, sa vo veľkej miere nachádza aj vo vzduchu. Úplným odstránením vody z kresby si obrázok vyvoláme a vyvolaný obrázok nám po chvíli opäť zmizne. A nielen to, neviditeľnými vodovými farbami si každý bude môcť namaľovať svoj vlastný obrázok, ktorý po vysušení vyvoláme inou neviditeľnou vodovou farbou. Tieto obrázky nám už ale ostanú nastálo a nezmiznú.

4/ Výskum vo Vysokých Tatrách.    

Program: Predstavíme si vedecké aktivity Výskumnej stanice a Múzea Štátnych lesov TANAPu. Zameriame sa na ukážky botanického, zoologického a lesníckeho výskumu.

5/ Hi – tech technológie v automobiloch.  

Program: Na akcii bude prezentovaný doposiaľ nenasadený systém posilňovača riadenia – tzv. steer by wire – riadenie po vodičoch; prezentácia bude formou fyzického modelu posilňovača riadenia.

6/ Manažérske Monopoly.

Program: Ako každý rok, v tomto stánku sa budú môcť zahrať malí aj veľkí. Všetky hry budú s ekonomickou, resp. manažérskou tematikou a jednoduchou cestou umožnia zoznámiť sa so základným fungovaním sveta podnikania a peňazí.

7/ Monitorovanie ľudského tela.

Program: Všetky exponáty sa zaoberajú monitorovaním určitých životných funkcií ľudského tela. Zmerajte si vlastné EKG, prístrojom,  ktorý sa vám zmestí do vrecka. Zistite, akú teplotu vyžaruje vaše telo a oblečte si inteligentné tričko, ktoré má vyšívané elektródy.

8/ Televízne štúdio.  

    Program: Pre návštevníkov bude k dispozícii TV štúdio s kamerami, mikrofónmi, zeleným pozadím pre kľúčovanie, LIVE strižňou a streamovacím zariadením. Návštevníci budú môcť vidieť ako prebieha proces kľúčovania a vysielania spravodajstva v štúdiu a budú si môcť vyskúšať prácu kameramana, redaktora či režiséra.

9/ veDeckáreň - fyzika pre najmenších.

    Program: Návštevníkov čaká rad jednoduchých pokusov z fyziky, ktoré si môžu vyskúšať. Budeme pozorovať povrchové napätie, šírenie zvuku, využijeme statickú elektrinu, či prúdenie vzduchu. Preveríme tiež Newtonove pohybové zákony a čarovať budeme aj s farbami.

10/ Meranie kozmického žiarenia na Lomnickom štíte.

    Program: História meraní kozmického žiarenia na Lomnickom štíte, súčasné meracie aparatúry, najvýznamnejšie výsledky a význam meraní kozmického žiarenia.

11/ Odevy a postroje proti kliešťom "PROLEN TickFREE".

    Program: Vystavovatelia prezentujú prototyp funkčného vlákna PROLEN TICKFREE s repelentným účinkom proti kliešťom. Funkčné vlákno je výsledkom interdisciplinárneho výskumu, ktorý spája nové prístupy v parazitológii s chemickými technológiami pre ochranu ľudí a domácich zvierat pred kliešťami a nebezpečnými chorobami. Stánok zaujme ukážkou potenciálnych odevných doplnkov pre ľudí a postrojov pre domáce zvieratá s protikliešťovou ochranou, ktoré sú testované partnermi projektu na Parazitologickom ústave SAV v Košiciach, Prírodovedeckej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Protikliešťové vlákno bolo ocenené cenou Zlatý kosák na výstave Agrokomplex 2018 v Nitre.

12/ Vlákna a textil.

    Program: Prezentácia vláken, textilu a polymérov.

13/ Poznávajte vesmír  s nami.

    Program: Poskytovanie aktuálnych informácií o astronomickom výskume na Slovensku a vo svete. Práca s ďalekohľadom.

14/ Ovládaj štvorosového robota s konštrukčnými prvkami vyrobenými 3D tlačou.

    Program: V stánku bude predvedený robot, ktorého časť konštrukcie bude vyrobená 3D tlačou. Konštrukčný prvok, rameno vyrobené z valcovaného materiálu, bude nahradené konštrukčným prvkom vyrobeným 3D technológiou

 

 

Zmena programu vyhradená.

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Poprad
Nákupné centrum

OC MAX Poprad
Dlhé hony 4588/1
058 01 Poprad
+421 52 4664 449
poprad@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.