Noc výskumníkov v nákupnom centre OC MAX Poprad

Noc výskumníkov


27.09.2019 - 27.09.2019

Piatok 27.septembra

9:30 – 20:00 

Cieľom vedeckého festivalu je priblížiť najširšej verejnosti a predovšetkým deti a mládeži, že veda nie je ťažkopádna, zložitá a komplikovaná, že nie je určená a uzavretá pre seba, ale slúži ľuďom. 

Veď všetko čo máme okolo nás, je výsledkom vedy a vedeckého poznania. Často aj veľmi zložitého. 

Navyše v pondelok 30.septembra vás pozývame na exkluzívnu prednášku/besedu americkej astronautky Mary Ellen Weber o 13.30 v kinosále CINEMAX Poprad 

Zoznam prednášok a časov v rámci Európskej NOCI VYSKÚMNIKOV v OC MAX v Poprade 27. septembra 2019 

9:30 – 10:15 

ROZPRÁVKA O UPÍROVI
Doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc. 

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, vedúci Centra aplikovaného výskumu Univer- zitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach 

Kliešte patria nepochybne k obávaným strašiakom leta pre všetkých návštevníkov prírody. Mnohí máme osobné skúsenosti s týmto neželanými hosťom. Veď sú prenášačmi viacerých cho- rôb ľudí i zvierat. Dôvody na obavy tu sú. A tie sú o to väčšie, o čo menej o nich vieme. Ak sa pozrieme na nášho najobávanejšieho krv cicajúceho parazita bližšie, jeho životná dráha nám pripomína rozprávku. V nej vystupuje kladný a záporný hrdina, ktorí vedú medzi sebou boj. V našej rozprávke však môže samotný kliešť zastúpiť oboch hrdinov v jednej osobe. Dej má tri časti, trikrát sa musí náš upír napiť krvi. Dej sa stupňuje, hrozia choroby. Náš hrdina sa nám predstaví ako uslintané zlo, ale aj ako labužník, gavalier, či kamarát. A to nie hocijaký. Prichádza záver rozprávky. Či zvíťazí dobrý alebo zlý kliešť záleží aj od nás, či využijeme výhody, ktoré nám kliešť ponúka, ale aj výdobytky vedy poskytujú. 

Prednáška je určená pre žiakov 2. stupňa, študentov SŠ a dospelé laické publikum. 

10:30 – 11:15 

ODHAĽOVANIE TAJOMSTIEV SLNKA Mgr. Peter Gömöry, PhD. 

Astronomický ústav SAV, 059 60 Tatranská Lomnica 

Slnko je výnimočná hviezda. Z ľudského pohľadu preto, že je zdrojom všetkého svetla, tepla a energie (samozrejme, ak nepočítame jadrové reakcie v atómových elektrárňach), ktorú na Zemi máme. Slnko je teda nevyhnutné pre život na Zemi. Z vedeckého hľadiska preto, že Slnko je jedinou hviezdou, ktorú môžeme pozorovať s vysokým priestorovým rozlíšením. To nám umožňuje študovať procesy a javy, ktoré prebiehajú aj na iných hviezdach, ale v oveľa väčších detailoch. Slnko je teda akýmsi laboratóriom, kde si môžeme otestovať teórie z rôznych astrofy- zikálnych oblastí. Prednáška je zameraná na stručné zhrnutie súčasných poznatkov o procesoch prebiehajúcich na Slnku, ale venuje sa aj otázkam na ktoré sa stále nepodarilo uspokojivo od- povedať. Hlavnými témami sú: Ako sa tvorí energia na Slnku? Ako prejde slnečným telesom a do- putuje až k nám? Aké javy prebiehajú v slnečnej atmosfére? A majú priamy vplyv na Zem a na nás? Čo spôsobuje, že vrchné časti slnečnej atmosféry majú vyššiu teplotu ako povrch Slnka? 

 

Otázok je teda naozaj mnoho. Časť prednášky je preto venovaná ukážke, akým spôsobom pri- speje vybudovanie Európskeho slnečného ďalekohľadu (EST) k zodpovedaniu tých, ktoré sú stále otvorené. 

Prednáška je určená pre žiakov 2. stupňa, študentov SŠ a dospelé laické publikum. 

11:30 – 12:15 

O ČOM JE DÁTOVÁ VEDA? doc. Mgr. Tomáš Vinař, PhD. 

Fakulta matematiky a informatiky, Univerzita Komenského v Bratislave 

V prednáške predstavíme novú vedeckú oblasť Dátová veda, ktorá sa nachádza na rozhraní in- formatiky, matematiky a aplikačných domén. Na príkladoch ukážeme, prečo je táto oblasť zau- jímavá pre štúdium a nesmierne dôležitá pre modernú spoločnosť. Ukážeme tiež príklady vý- skumu v tejto oblasti z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky v Bratislave. 

Prednáška je určená pre študentov SŠ a dospelé laické publikum.  

 


Zoznam stánkov v rámci Európskej NOCI VÝSKUMNÍKOV
v OC MAX v Poprade 27. septembra 2019 (od 9:30 do 20:00) 

Slávnostné́ otvorenie s kultúrnym programom o 15:00 

  1. EUROINFORMAČNÉ CENTRUM EUROPE DIRECT POPRAD AKO REGIONÁLNE INFORMAČNÉ CENTRUM EURÓPSKEJ KOMISIE A EURÓPSKEHO PARLAMENTU 

REGIONÁLNE PORADENSKÉ A INFORMAČNÉ STREDISKO POPRAD, HVIEZDOSLAVOVA 24, 058 01 POPRAD 

Prioritou našej činnosti je poskytovať informácie tak širokej občianskej verejnosti, ale tiež univerzitám, stedným a základným školám aktuálne informácie o Európskej únii, jej agendách, o prioritách Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Záujemcom radi poskytneme bezplatné informačné príručky o EÚ spojené s vedomostným textom o jej agendách (forma zapojenia sa návštevníkov do aktivít), ďalej o boji s klimatickou zmenou, o cestovaní v EÚ, a ďalších oblastiach života euroobčanov. 

  1. AKO TANCUJÚ NUKLEOVÉ KYSELINY?

PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA, UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH 

Nukleové kyseliny tvoria neodmysliteľnú súčasť nášho života – naše "ja" je totiž ukryté v jednej z nukleových kyselín – DNA. Okrem DNA sa v bunkách (aj mimo nich) vyskytujú mnohé formy RNA. Pohybujú sa v jadre, v cytoplazme, aj mimo bunku. A keďže ich život je pestrý, musia si ho nejak spríjemniť. A tak sa pohybujú tancom. Pretancujú niekedy celé dni i noci. A keďže každému vyhovuje iný tanečný partner, vymysleli si akýsi poriadok, bez ktorého by to nešlo. Príď sa pozrieť na tanec nukleových kyselín a uvidíš, koľko vecí sa v tvojom tele deje bez toho, aby si o tom tušil. 

  1. KOVY AKO ICH NEPOZNÁME

PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA, UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH 

Kovy sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Väčšina z nás si pod pojmom kov predstaví veľkú studenú tyč, ale ukážeme si, že nie vždy je to tak. Názorne si ukážeme a každý si bude môcť aj sám vyskúšať, aký je rozdiel medzi ľahkým kovom a ťažkým kovom. Navyše si ukážeme aj mnoho ďalších zaujímavostí o kovoch, napríklad, čo znamená ušľachtilý alebo neušľachtilý kov.

  1. PREDSTAVÍME SI VEDECKÉ AKTIVITY VÝSKUMNEJ STANICE A MÚZEA ŠTÁTNYCH LESOV TANAPU 

ŠTÁTNE LESY TATRANSKÉHO NÁRODNÉHO PARKU, VÝSKUMNÁ STANICA A MÚZEUM HTTP://WWW.LESYTANAP.SK/SK/ 

Ukážky botanického, zoologického a lesníckeho výskumu. 

  1. AUTOMATIZÁCIA – SÚČASŤ NÁŠHO ŽIVOTA

ELEKTROTECHNICKÁ FAKULTA, KATEDRA RIADIACICH A INFORMAČNÝCH SYSTÉMOV, ŽILINSKÁ UNIVERZITA

Prezentácia je zameraná na ozrejmenie základných prvkov z odboru automatizácie a robotiky. Návštevník prezentácie sa bude môcť oboznámiť s automatizovaným spracovaním dát, vidieť činnosť robotov v skupinách, oboznámi sa s problémami a možnosťami, ktoré táto problematika zahŕňa a riadiť chod robotov. 

  1. PLÁNUJ, ROZHODUJ A ZARÁBAJ AKO MANAŽÉR

INŠTITÚT MANAŽÉRSKYCH SYSTÉMOV, UNIVERZITA MATEJA BELA 

S nami sa môžu zahrať na manažérov všetci od 3 do 99 rokov. Plánujte, rozhodujte sa na základe faktov a zarábajte ako ozajstní manažéri. 

  1. JE ELEKTRICKÁ ENERGIA NAOZAJ KVALITNÁ?

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGII, ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE 

Praktické ukážky merania kvality elektrickej energie použitím certifikovaných analyzátorov kvality. K dispozícii budú dve merania, z ktorých jedno bude merať kvalitu odoberanej elektrickej energie v rámci vybraných stánkov a druhé meranie bude zamerané na ukážku vplyvu implementácie moderných zariadení do domácnosti a ich dopad na kvalitu elektrickej energie. 

  1. ODHAĽ FORENZNÚ CHÉMIU

FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED, KATEDRA CHÉMIE, UNIVERZITA MATEJA BELA 

HTTP://WWW.FPV.UMB.SK/KATEDRY/KATEDRA-CHEMIE/  

Forenzná chémia sa zaoberá chemickými aspektami prípadov travičstva, výroby a prechovávania omamných látok, výbušninami, teda chemickými stopami vo všeobecnosti. V súčasnosti sem patria aj chemické aspekty prečinov voči životnému prostrediu. V našom stánku sa pokúsime hravou formou ukázať ako vie chémia prispieť k vyriešeniu niektorých udalosti, ktoré môžu mať súdnu dohru alebo priamo trestných činov. Budeme skúmať odtlačky prstov, identifikovať (umelú) krv, občas si urobíme malý výbuch. Ponúkame tiež otestovanie vzoriek liehovín na prítomnosť metanolu. 

  1. VEDECKÁREŇ - FYZIKA PRE NAJMENŠÍCH

ZÁKLADNÁ ŠKOLA S MATERSKOU ŠKOLOU, NIŽNÁ BRÁNA 8, KEŽMAROK 

HTTPS://ZSNIZBKK.EDUPAGE.ORG

Prostredníctvom jednoduchých experimentov vysvetľujeme prírodné javy, motivujeme deti k štúdiu prírodných vied. Experimenty sú určené pre všetky vekové kategórie, predovšetkým pre žiakov mladšieho školského veku. Aktivity sú zamerané na fyziku v kuchyni a domácnosti. 

  1. MALÉ ZÁZRAKY S VODOU A MAGNETOM

ZŠ – GRUNDSCHULE, HRADNÉ NÁMESTIE 38, 060 01, KEŽMAROK 

Fyzikálne procesy v jednoduchých pokusoch. Fyzikálnymi pokusmi chceme ukázať ako pomocou jednoduchých vecí, ktoré nás obklopujú pôsobí tlak vzduchu, podtlak, pôsobenie tepla, sublimácia, difúzia, elektrické pole. Aktivity budú prebiehať formou pokusov, ktoré budú demonštrovať žiaci 6. ročníka ZŠ. Pokusy budú robiť pomocou tekutín, sviečok, Archimedovej šruby, magnetu, batérie a iných pomôcok. 

  1. PROLEN – VLÁKNA TRETIEHO TISÍCROČIA

CHEMOSVIT FIBROCHEM, A.S., SVIT 

HTTPS://WWW.PROLENYARN.COM/

Prezentácia vyvinutých špecialít v oblasti syntetických vlákien vrátane protikliešťovej modifikácie polypropylénových vlákien vyvinutej v spolupráci s Parazitologickým ústavom SAV. Vzťah medzi Vaším odevom a životným prostredím. 

  1. (NE)ZNÁMY VESMÍR

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV SAV, TATRANSKÁ LOMNICA 

Poskytovanie aktuálnych informácií o astronomickom výskume na Slovensku a vo svete. Ukážky optických pokusov a narábanie s ďalekohľadom. 

  1. SPOZNAJ VEDU NÁŠHO TELA

FAKULTA BIOTECHNOLÓGIE A POTRAVINÁRSTVA, SLOVENSKÁ POĽNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA V NITRE

HTTP://WWW.FBP.UNIAG.SK/SK/

V našom stánku sa záujemcovia budú môcť stretnúť s bežnými i menej bežnými procesmi pre- biehajúcimi v organizme, budú si môcť pripraviť vedecké náhrdelníky, zahrať vedecké pexeso, dozvedieť sa viac o anatómii živých organizmov, izolovať DNA z ovocia a v neposlednom rade zažiť mnoho uvoľnenej atmosféry v sprievode vedy. 

  1. NAPROGRAMUJ ŠTVOROSOVÉHO ROBOTA UČENÍM

FAKULTA VÝROBNÝCH TECHNOLÓGIÍ SO SÍDLOM V PREŠOVE, TU KOŠICE 

Obsluha po krátkom zaškolení si bude môcť vyskúšať naprogramovanie polohy štvorosového robota metódou učením sa. 

  1. POZEMNÉ MERANIA KOZMICKÉHO ŽIARENIE RÔZNYCH ENERGIÍ NA LOMNICKOM ŠTÍTE 

ÚSTAV EXPERIMENTÁLNEJ FYZIKY SAV, ODDELENIE KOZMICKEJ FYZIKY, KOŠICE 

Poskytovanie informácii o kozmickom žiarení, ktorého pôvod nie je doteraz úplne známy a jeho možný vplyv na procesy v ionosfére Zeme. 

  1. ZVÝŠENIE INOVAČNEJ VÝKONNOSTI SLOVENSKEJ EKONOMIKY

INOVUJME.SK SLOVENSKÁ INOVAČNÁ A ENERGETICKÁ AGENTÚRA 

HTTPS://WWW.INOVUJME.SK/

Cieľom národného projektu inovujme.sk je inovatívne a kreatívne myslenie slovenských podnikateľov, zamestnancov a študentov stredných a vysokých škôl. Tak, ako vedci a výskumníci prinášajú do našich životov nové poznatky a nimi zlepšujú náš život, inovujme.sk prináša do slovenských podnikov a na školy nový spôsob myslenia, čím sa snaží posúvať krajinu dopredu aj ekonomicky. V spolupráci so Strednou odbornou školou polytechnickou Jána Antonína Baťu zo Svitu budeme v našom stánku prezentovať aj praktické vyučovanie žiakov stredných škôl. Okrem toho má národný projekt pripravený test kreativity či inovačný kvíz o atraktívne ceny. Vo všetkých stánkoch budú mať podnikatelia možnosť prihlásiť svoj podnik na inovačný workshop. Rovnako sa naň môžu hlásiť aj študenti a pedagógovia zo všetkých stredných a vysokých škôl. 




 

Zmena programu vyhradená!

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Poprad
Nákupné centrum

OC MAX Poprad
Dlhé hony 4588/1
058 01 Poprad
+421 52 4664 449
poprad@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.