Poďte s nami spoznať históriu najobľúbenejšieho športu v nákupnom centre OC MAX Poprad

Poďte s nami spoznať históriu najobľúbenejšieho športu


08.02.2022 - 15.02.2022

Slovensko je krajinou hradov, zámkov, krásnych žien, ale najmä hokeja. Odchovanci klubov z Trenčína či Popradu sa dokázali presadiť doma aj v zahraničí a mená ako Marián Gáborík, Zdeno Chára či Marián Hossa sú dnes doslova pojmami. Slovenský tím je navyše tradičnou súčasťou aj zimných hier, pričom naši reprezentanti si aj tento raz vybojovali cennú miestenku po náročnej kvalifikácii. V Pekingu odohrajú svoj úvodný západ s Fínskom vo štvrtok 10. februára. 

Hokejovou atmosférou žije aj MAX Poprad. V jeho priestoroch môžete do 19. februára do 4.marca vidieť jedinečnú výstavu s názvom Slovensko, hokejová republika. Jej súčasťou je okrem iného aj 15 originálnych dresov Slovákov, ktorí pôsobili v reprezentácií, NHL, KHL či v našej extralige. Obdivovať tak môžete aj dres zosnulej hokejovej legendy Pavla Demitru z Vancouveru Canucks s autogramom, ale aj pôvodný československý dres s podpisom Júliusa Haasa, v ktorom sa v roku 1972 tešil zo zisku titulu majstra sveta aj Európy. Chýbať nebudú ani ďalšie zaujímavé exponáty, ktoré potešia každého správneho fanúšika zimných športov. 

Hokej dnes patrí medzi najobľúbenejšie športy. Za sebou má však dlhú históriu, ktorá sa zrejme začala písať už pred tisícročiami. V Národnom archeologickom múzeu v Aténach sa napríklad nachádza reliéf z roku 480 p. n. l., ktorý zobrazuje chlapcov hrajúcich sa so zahnutými palicami a s loptou. Išlo o hru, ktorú Gréci volali „keratizein“ a ktorú možno považovať za predchodkyňu dnešného hokeja. Akousi zmesou hokeja a golfu bola zase hra „hurley“, ktorou sa v 17. storočí rozšírila v Írsku, Škótsku a vo Veľkej Británii. Spoločne s írskymi prisťahovalcami sa následne dostala do Nového Škótska v Kanade a odtiaľ zase do Bostonu. Oficiálne prvenstvo má na svojom konte kanadský Halifax, ktorý sa považuje za kolísku hokeja, pretože práve tam sa mala podľa historikov táto hra zrodiť. 

Nový šport podnietil rozvoj miestnych podnikov, V Novom Škótsku sa tak začala výroba aj dôležitej výbavy každého hokejistu – hokejky. Na ich zhotovenie sa používalo drevo z hrabu, ktoré je známe svojou silou a pevnosťou. Prvé hokejky boli ťažšie a kratšie. Viac sa podobali na tie, ktoré sa dnes používajú na pozemný hokej, keďže mali čepeľ ostro zahnutú nahor. 

Na druhej strane prvé korčule pochádzajú pravdepodobne zo Škandinávie. V prípade tých hokejových je kľúčový  rok 1865, kedy prišiel John Forbes s návrhom prvých samoupínacích korčúľ. O niečo neskôr, v roku 1900, sa zrodili takzvané tube skate, kde už bolo ostrie pripevnené na spodnú časť topánky nitmi. Tieto sa stali čoraz viac populárnymi a postupne sa výroba sústredila len na tento druh.

Hokej je síce v prvom rade mužský šport, možno vás ale prekvapí, že prvú brankársku masku mala na sebe žena. Elizabeth Graham bola brankárkou ženského univerzitného hokejového tímu v Ontáriu. Šermiarsku masku si dala na tvár počas zápasu, ktorý sa konal 7. februára 1927, aby tak predišla prípadným zraneniam. 

Nemôžeme zabudnúť ani na kľúčovú súčasť každej hry, a to je puk. Predchodcami sú v jeho prípade kamene, kúsky uhlia, ale napríklad aj zmrznuté kravské výkaly. Neskôr prišli do módy drevené puky a neskôr gumené, ktoré sa používajú dodnes. Mimochodom, vo svete sú známe práve kvalitné slovenské puky. Závod v Dolných Vesteniciach ich vyrába napríklad aj pre NHL, kde s nimi hrajú špičkoví svetoví hráči.

Základom pre hokej je zvládnutie správnej techniky korčuľovania. Ako správne vybrať korčule pre najmenších vám určite poradia v predajni Sportisimo či EXIsport na 1.poschodí nákupného centra MAX Poprad. Špecialistom nie len na korčuľovanie či hokej je aj športová značka DECATHLON, ktorá ponúka široký výber vybavenia na všetky zimné športy. 

 

SLOVENSKO DO TOHO!


Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Poprad
Nákupné centrum

OC MAX Poprad
Dlhé hony 4588/1
058 01 Poprad
+421 52 4664 449
poprad@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.