EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV v nákupnom centre OC MAX Poprad

EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV


29.09.2023 - 29.09.2023

Nákupné centrum MAX Poprad je aj tento rok súčasťou už 17. ročníka Festivalu vedy – Európskej noci výskumníkov. Pridajte sa k nám 29. septembra a dozviete sa viac nielen o hlavných témach, ktorými sú voda a umelá inteligencia. Vyskúšajte si experimenty s vodou, lesní výskumníci vysvetlia vplyv človeka a klímy na lesné ekosystémy, pre fanúšikov robotiky, elektromobility či umelej inteligencie je pripravených hneď niekoľko interaktívnych stánkov. A to je len malá ochutnávka z nabitého programu – či už v rámci prednášok v kinosálach, alebo prezentácií v priestoroch nákupného centra. Tešíme sa na vás od rána 9:00 h, až do večera 20:00 h.    

MAX Poprad - radosť prísť!

 

PROGRAM PREDNÁŠOK VO VEĽKEJ SÁLE KINA CINEMAX  (doobeda)

 

9:30 – 10:15 Ajhľa, kliešť už aj v horách! / Doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc. 

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Kým sa vyberieme do lesa, mali by sme o kliešťoch niečo vedieť, minimálne čo sú, kde sú, ako si žijú, ako ich spoznáme a prečo a ako si máme dať na nich pozor. Keď už dôjde k „nehode“, tak ako kliešťa bezpečne odstrániť. Prinášame Vám v obraze i naživo najdôležitejšie informácie o kliešťoch a chorobách, ktoré prenášajú. Za ostatných 30-50 rokov sa rozšírili z pôvodných lesných biotopov v 200
až 600 m nad morom do horských oblastí aj nad 1300 m n. m. V podstate sú už takmer všade. Posun kliešťov do hôr sa pripisuje globálnej klimatickej zmene.

 

Prednáška je určená žiakov ZŠ a SŠ, dospelú neodbornú a odbornú verejnosť.

 

10:30 – 11:15 Čierne Slnko nad Saharou / RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. 

Astronomický ústav SAV, v. v. i., Tatranská Lomnica

 

V krátkosti sa predstaví naša najbližšia hviezda Slnko, prejavy jeho aktivity a zriedkavý úkaz – úplne  zatmenie Slnka Mesiacom. V ďalšej časti prednášky priblížime najväčšiu púšť na svete – Saharu a niektoré zážitky, s ktorými sa stretli  členovia osemčlennej expedície Astronomického ústavu SAV z Tatranskej Lomnice v roku 1973, keď  cestu do Nigeru absolvovali Saharou nákladnou Tatrou 148 a terénnym vozom ARO M461, kde počas úplného  zatmenie Slnka pozorovali slnečnú korónu, najvyššiu časť slnečnej atmosféry, v ktorej sa Zem nachádza. V závere prednášky bude premietnuté 18-minútové video z druhej cesty prednášateľa do Nigeru (2006) po púšti Ténéré, časti Sahary.

 

Prednáška je určená žiakov ZŠ a SŠ, dospelú neodbornú a odbornú verejnosť.

 

11:30 – 12:15  Úspešný príbeh – 80 rokov Astronomického ústav SAV, v. v. i./ Mgr. Marián Jakubík, PhD.

Astronomický ústav SAV, v. v. i., Tatranská Lomnica

 

V prednáške sa venujeme 80 ročnej tradícii astronómii v oblasti Vysokých Tatier, kde svojim spôsobom vznikla slovenská profesionálna astronómia. Konkrétne, za jej vznik môžeme považovať sprevádzkovanie vysokohorských observatórií - Observatória na Skalnatom plese a neskôr aj Observatória na Lomnickom štíte, ktoré sú od ich počiatku prevádzkované Astronomickým ústavom SAV, v. v. i. V prednáške ďalej uvádzame ďalšie historické fakty, míľniky a udalosti, ktoré sú s oboma observatóriami späté. Odprezentujeme tiež bližšie detaily výskumných programov, ktoré boli/sú riešené na našom ústave a súvisia aj s našimi vysokohorskými observatóriami.

 

PREHĽAD STÁNKOV VO FOYER NÁKUPNÉHO CENTRA (09.00 – 20.00)

 

1.  Cesta do hlbín mozgu

Prírodovedecká fakulta/Ústav biologických a ekologických vied UPJŠ, Košice

 

Mozog je neuveriteľná štruktúra. Preskúmaj ju s nami!

 

2.  Robotická ZOO FIRST Global Slovensko

FIRST Global Slovakia, o.z.

 

Príďte si do „Robotickej ZOO“ FIRST Global Slovakia, o. z. na vlastnej koži vyskúšať roboty skonštruované slovenskými stredoškolákmi. Robot Pavol reprezentoval Slovensko na medzinárodnej olympiáde v robotike pre stredoškolákov FIRST Global v Ženeve. Jeho úlohou bolo zbierať loptičky, strieľať ich na cieľ a urobiť zhyb na tyči približne vo výške 170 cm. Vzhľadom na to, že Pavol má výšku len 50 cm a váži takmer 20 kg, je to celkom náročná úloha. To, aký je presný strelec a či od súťaže v Ženeve nezoslabol, si budete môcť sami vyskúšať v rámci „Robotickej ZOO“ na Európskej noci výskumníkov.

 

3.  Vyskúšaj si roboty z FIRST LEGO League

FLL Slovensko o.z.

 

Návštevníci uvidia v akcii šikovných LEGO robotov skonštruovaných a naprogramovaných na súťaženie vo FIRST LEGO League, ako aj inovatívne projekty tímov zapojených do tohto programu. Každý si bude môcť vyskúšať, či aj sám zvládne naprogramovať jednoduchého LEGO robota tak, aby splnil zadanú úlohu s pomocou motorov a senzorov.

 

4.  Kliešť na horách

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

 

Kliešte patria zrejme k najznámejším a aj najobávanejším strašiakom leta. Pred 30 až 50 rokmi sa vyskytovali len v nížinách a pahorkatinách, hoci vedci ich nachádzali ojedinele aj v horských oblastiach, no nespôsobovali tam zdravotné či hospodárske problémy. Vplyvom klimatickej zmeny za ostatné polstoročie stúpla priemerná teplota vzduchu aj na Slovensku takmer o 2 °C, čo vytvorilo vhodné podmienky aj pre život kliešťov vo vyšších polohách. Niekdajšie horské oázy pokoja a zdravia sa zmenili, a s prítomnosťou kliešťov už musíme počítať aj na horách do výšok aj okolo 1400 m nad morom. Čím o kliešťoch menej vieme, tým viac sa ich bojíme. Preto vedecký stánok priblíži návštevníkom nášho najzávažnejšieho kliešťa zvaného kliešť obyčajný, jeho biológiu, životný cyklus i choroby, ktoré prenáša. Dozvedia sa, že kliešť je labužník a svoje „obete“ si starostlivo vyberá. Kliešťa si môžu pozrieť naživo pod mikroskopom. K dispozícii bude trenažér na vyberanie zavŕtaných kliešťov, pomôcky na ich vyberanie, ale aj osobné prostriedky na ochranu pred nimi s ukážkou, ako ich správne používať. Medzi nimi aj tie najmodernejšie z produkcie podtatranskej textilky. Spestrením bude aj malý test pre deti i dospelých, čo vieme o kliešťoch. Malá odmena najšikovnejších neminie.


 

5.  Počítačové videnie v priemysle

Žilinská univerzita v Žiline

 

Spracovanie obrazu pre potreby priemyselných aplikácií. Spracovanie obrazu a interakcia s užívateľom, pomocou hlasových správ.

 

6.  Výkonová elektronika a elektromobilita

Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Výskumné centrum Agrobiotech, Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

 

V stánku predstavia malým i veľkým bunku, ako základnú kvapku v mori nášho života. Návštevníci si budú môcť vyrobiť vlastné vedecké náhrdelníky, zoznámiť sa s DNA na vlastné oči, rozhliadnuť sa po útrobách tela, zahrať si vedecké pexeso. Spolu si zmeriame tlak a vitálnu kapacitu pľúc, vyskúšame si „mikroskopovanie“ a predstavíme si kmeňové bunky v medicíne a biológii budúcnosti.

 

7.  Plavba zákutiami bunky

Žilinská univerzita v Žiline

 

Využitie výkonovej elektroniky a bezdrôtového prenosu elektrickej energie v praxi.

 

8.  Vesmír – nekončiace dobrodružstvo

Astronomický ústav SAV, v. v. i., Tatranská Lomnica

 

Tematickým zameraním stánku bude astronómia a astrofyzika. Pomocou atraktívnych 3D modelov
astronomických objektov, veľkoplošných roll-upov a multimediálnej projekcie budú prezentované rôzne oblasti astrofyzikálneho výskumu na Slovensku. Záujemcovia sa budú môcť pozrieť cez astronomický ďalekohľad. K dispozícii budú bezplatné pohľadnice s astronomickou tematikou ako aj špeciálna verzia pamätnej karty vydanej k 80. výročiu vzniku Astronomického ústavu SAV, ktoré ústav oslávi v septembri 2023. Prezentujúci pracovníci ústavu radi zodpovedia všetky zvedavé otázky týkajúce sa aktuálnych astronomických objavov.

 

9.  Tvár ako zrkadlo duše

Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Katedra spojov, Žilinská univerzita v Žiline

 

Mozog je najdôležitejší orgán ľudského tela. Na základe podnetov získaných zmyslami, po ich spracovaní v mozgu, ľudské telo vedome, ale aj podvedome reaguje. Neuroveda, ako inovatívna vedná disciplína, dokáže monitorovať našu mozgovú aktivitu a následne zisťovať, akú pozornosť sme venovali vonkajším podnetom a akú emóciu v nás tieto podnety vyvolali. Tvár je zrkadlo duše a zobrazuje naše vonkajšie emočné prejavy, teda poskytuje pohľad na to, ako navonok prejavujeme svoj vnútorný emočný stav. Každú emóciu sprevádza fyziologický prejav. To znamená, že sa nám môže napríklad rozbúchať srdce alebo sa začneme potiť. Tieto emočné prejavy vieme vďaka neurovedeckým metódam monitorovať a merať. V našom stánku budeme sledovať fyziologické procesy vo forme monitorovania zraku (eyetracking) a vyhodnocovať ako sa vonkajšie stimuly prejavili v mimike tváre (FEA). Iné možnosti predstavuje aj monitorovanie mozgovej aktivity, srdcového tepu, kožných galvanických reflexov (vodivosť pokožky v dôsledku potenia), svalového napätia, alebo dychových frekvencií , čo je však dostupné až v našom laboratóriu HMI-LAB (https://hmi-lab.uniza.sk/ ).

 

10.  Automatizácia – súčasť nášho života

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií, Katedra riadiacich a informačných systémov, Žilinská univerzita

 

Prezentácia je zameraná na ozrejmenie základných prvkov z odboru automatizácie a robotiky. Návštevník prezentácie sa bude môcť oboznámiť s automatizovaným spracovaním dát, vidieť činnosť
robotov v skupinách, oboznámi sa s problémami a možnosťami, ktoré táto problematika zahŕňa a riadiť chod robotov.


 

11.  Predné brzdové svetlo

Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Žilinská univerzita v Žiline

 

Európska únia má do roku 2050 ambíciu dosiahnuť nula mŕtvych osôb na cestách. Jedným z technických prvkov, ktorý môže prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa, je predné brzdové svetlo. Jeho
účelom je poskytovať informáciu o brzdení vozidla pre ostatných vodičov a účastníkov premávky, ktorí vidia len prednú časť vozidla. Od septembra 2022 sa toto zariadenie testovalo na viac ako 3 000
vozidlách predovšetkým v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Súvisiaci dopravno-sociologický prieskum a
sprievodné výskumné aktivity počas testovania a po jeho ukončení zabezpečuje Fakulta prevádzky a
ekonomiky dopravy a spojov. V našom stánku sa bude verejnosť môcť oboznámiť s vyhotovením
predného brzdového svetla a s výsledkami výskumu.

 

12.  Voda okolo nás

Amavet klub 979 pri Základnej škole s materskou školou, Nižná brána, Kežmarok

 

Experimenty s vodou pre najmladších účastníkov prezentujú žiaci z Amavet klubu 979. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok ukážu, že za všetkými javmi okolo nás, a dejmi v
prírode, sú vedecké vysvetlenia a princípy. Cieľom je podnietiť mladých ľudí aj širokú verejnosť k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj doma a ich prostredníctvom lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja. Cieľom bude poukázať aj na potrebu aplikovania teoretických poznatkov a kritického a kreatívneho myslenia, ktoré sú potrebné vo všetkých oblastiach vzdelávania.

Cieľ podujatia: Podpora a motivácia žiakov v oblasti samorozvíjania, možnosti práce v oblasti
mimoškolskej činnosti žiakov.

 

13.  Európsky parlament

Kancelária na Slovensku, Európsky parlament

 

Prezentácia práce Európskeho parlamentu v oblasti rozvoja, financovania a popularizácie vedy. Podávanie informácii o politikách Európskej únie, ako aj o podpore vedy. Informácie z prostredia
Európskeho parlamentu a Európskej únie.

 

14.  Kozmické žiarenie a jeho výskum na Lomnickom štíte

Oddelenie kozmickej fyziky, pracovisko Lomnický štít, Ústav experimentálnej fyziky SAV, v.v.i.

 

Kozmické žiarenie je súčasťou každodenného života z nás. Ovplyvňuje mnohé oblasti života. Pracovníci Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied, v. v. i. v Košiciach na Lomnickom štíte – ukážu návštevníkom ako prebieha jeho výskum v najvyššie umiestnenom laboratóriu na Slovensku  a zodpovedia na zvedavé otázky  otázky, napríklad ako bolo kozmické žiarenie objavené, odkiaľ prichádza, akými prístrojmi a zariadeniami sa dá merať a ako sa realizuje jeho výskum na ich pracovisku, vrátane prezentácie dát v reálnom čase.

 

15.  Výskum biodiverzity a ekosystémov v Tatranskom národnom parku

Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici

 

Formou praktických ukážok odprezentujú činnosť výskumníkov, ktorí sa v súčasnosti sústreďujú na to, ako lesné ekosystémy reagujú na disturbancie, avšak v kombinácii s globálnymi zmenami, ktoré „komplikujú“ tradičné dôsledky kalamít. Medzi najvýznamnejšie výskumné aktivity dnes patrí sledovanie príjmu a výdaja uhlíka, hydrické a rastové pomery v tatranských lesoch či vplyv meniacej sa klímy na veľkosť populácie a bionómiu podkôrneho hmyzu. Okrem týchto výskumných úloh bude prezentovaný výskum – inventarizácia kolónií svišťa vrchovského tatranského vo vybraných lokalitách a aj výskyt parazitov u endemických druhov živočíchov, konkrétne už spomínaného svišťa a tiež kamzíka vrchovského tatranského. Spomenú aj mäsožravce, práve preto, že voľne žijúce
mäsožravce sú často rezervoárom ďalších parazitov so zoonóznym potenciálom.

 

16.  EUROPE DIRECT Poprad

Regionálne poradenské a informačné centrum Poprad

 

Prioritou činnosti je poskytovať aktuálne informácie o Európskej únii, jej agendách, o prioritách Európskej komisie a Európskeho parlamentu, a to tak širokej občianskej verejnosti, ako aj univerzitám, stredným a základným školám. Záujemcom radi poskytnú bezplatne informačné príručky o EÚ spojené napr. s vedomostným testom o jej agendách (forma zapojenia sa návštevníkov do aktivít), a informačné materiály o ďalších oblastiach života euroobčanov.

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Poprad
Nákupné centrum

OC MAX Poprad
Dlhé hony 4588/1
058 01 Poprad
+421 52 4664 449
poprad@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.