Náš blog

Ako si správne vytvoriť jedálniček

Pridal Dominika Krempaská v kategórii Fitness , pridané 01.04.2016

V dnešnej dobe každého zaujíma pojem zdravá strava. Je to pochopiteľné, keďže zdravá strava smeruje k zdraviu celého nášho JA. Mnoho chorôb je spôsobených práve nesprávnym spôsobom stravovania i zlým životným štýlom.  Jestvuje mnoho článkov, videí a diskusií o tom, ako sa zdravo stravovať, čo vo svojom jedálničku vynechať a naopak, čo a v akom množstve prijať. Správna zdravá strava nie je vhodná len pre ľudí, ktorí majú problémy s nadváhou, ale je dôležitou súčasťou každého športovca, pre ľudí so srdcovými chorobami a tiež pre diabetikov. Je akýmsi palivom pre náš mozog a pre naše svaly. Veľa ľudí si ani neuvedomuje, ako kvalita stravy zásadne ovplyvňuje náš život. V jedle totiž nie je len energia, ale okrem bielkovín, cukrov a tukov sa v ňom nachádzajú aj zdraviu prospešné vitamíny, enzými, minerály a najdôležitejšia zložka pre naše trávenie- vláknina. Pre ľudí, ktorí chcú schudnúť a trápia sa hodiny v posilňovni, často krát bez výsledkov mám jeden odkaz- AK NEZMENÍTE SVOJ JEDÁLNIČEK, VAŠE PENIAZE ZAPLATENÉ ZA MESAČNÉ PERNAMENTKY SÚ LEN ZBYTOČNE VYHODENÉ. Zdravá strava tvorí totiž  90% úspechu pri redukcii, čiže úbytku hmotnosti. 

Ako  si správne vytvoriť jedálniček? 

Ak chcete schudnúť, treba si v prvom rade uvedomiť, že to nepôjde z jedného dňa na druhý. Všetko to chce trpezlivosť a čas. Najskôr si treba uvedomiť, aký veľký úbytok hmotnosti by ste chceli dosiahnuť a či je to pri vašom životnom štýle možné. Netreba si hneď na začiatok dávať vysoké ciele, môže sa stať, že vás počas „diéty“ prekvapí istá udalosť a s váhou stagnujete alebo naberiete nejaké to kilo späť. Postupne a pomalšími krokmi sa dá docieliť väčší úbytok hmotnosti, ako ste si možno na začiatku vašej „diéty“  predsavzali. Jedálniček si treba zostaviť tak, aby vám potraviny chutili a najmä aby nezaťažovali váš tráviaci systém. Pri zostavovaní jedálneho lístka odporúčam poradiť sa z odborníkom. Vyhnete sa tak nežiaducim jojo efektom a naučíte sa prijímať správne živiny, dôležité pre chod celého nášho tela. Desiatky príspevkov  a diét na internete vám sľubujú zaručený úbytok hmotnosti do niekoľkých dní. Takýmto diétam sa treba vyhýbať. Zo samotného slova DIÉTA majú mnohý obavy. Boja sa, že počas dňa budú hladovať a potom po nociach vyjedať klobásky z chladničky, či čokoládky svojich ratolestí. Staré známe – „Jedzte trikrát za deň“- už dávno neplatí. Pre správny vývin a nezaťažovanie organizmu je potrebný príjem piatich až šiestich jedál v malým množstvách. Sami musíte vedieť, aký deň vás čaká a tak si musíte naplánovať aj jednotlivé chody, medzi ktorými by mala byť prestávka 2,5 až tri hodiny. Konzumujte jedlá bohaté najmä na bielkoviny (mäso, ryby, tvaroh, vajcia), zdravé tuky (za studena lisované oleje, maslo, orechy) zdravé sacharidy (ovsené vločky,ovocie, stévia, med) a jedlá s vysokým obsahom vlákniny (strukoviny, celozrnné potraviny). Všetkého však prijímajte s mierou a nezabúdajte na pitný režim. Ten by mal u dospelého človeka predstavovať 2 až 3 litre čistej vody. Príjem tekutiny sa dá spresniť podľa vašej hmotnosti a to jednoduchým vzorcom: vašu hmotnosť v kg vynásobte koeficientom 0,035. Dostanete tak odporúčanú dennú dávku vody v litroch pre vašu telesnú hmotnosť (príklad: 57kgx0,035-1,995 l vody za deň). 

Pozn. autora:

Zdravej výžive a cvičeniu a venujem už takmer dva roky. Začala som sa o to zaujímať, pretože sa mi nepáčila moja hmotnosť. Za necelý polrok som vďaka správnej životospráve a pravidelnému pohybu dosiahla úbytok hmotnosti 12 kg.

 

Komentáre k príspevku

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Poprad
Nákupné centrum

OC MAX Poprad
Dlhé hony 4588/1
058 01 Poprad
+421 52 4664 449
poprad@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.