Náš blog

Alkohol v lete je oveľa zákernejší

Pridal v kategórii Fitness , pridané 16.07.2016

Žijeme v dobe, kedy je abstinencia pre niekoho neznámi pojem a človek, ktorý nepije vám pripadá divný.  Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) skonzumuje priemerný Slovák za jeden rok takmer 10.2l alkoholu. Najčastejšie to býva tvrdý alkohol, potom nasleduje víno a pivo. Alkoholizmus ako taký je problémom však problémom celosvetovým.

Mnohý z vás to poznáte. Je horúci letný deň, máte nechuť k jedlu, siahate len po nejakom studenom osviežení.  U niekoho je to zmrzlina a pre iných dobre vychladené pivo. Ak sa však celý deň slníte niekde na kúpalisku, či len tak chytáte bronz, mali by ste viac siahať po vode, minerálke alebo nejakej limonáde. Samotní lekári odporúčajú piť počas letných horúčav len tekutiny, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti a ktoré vám nahradia vypotenú soľ. Je dôležité aby ste siahali po nápojoch, ktoré obsahujú čo najmenej cukru. Vyberajte si také produkty, ktoré obsahujú maximálne 6% cukru(to platí aj pre ovocné lisované šťavy).  Cukor, ktorý býva v ochutených a sladených vodách, alebo aj v alkohole nám zvýši pocit smädu a zbytočne z neho  do tela prijímame kalórie navyše. Tiež sa tento sacharid z nášho tela rýchlo vyplaví a nastáva pocit hladu. Vtedy by sme zjedli  čokoľvek, len aby sme sa nasýtili. Ak si doprajete  pivo, alebo víno vyhladne vám ešte viac. Vtedy  často siahame po potravinách obsahujúcich soľ, cukry a nezdravé tuky( čipsy, pizza, tučné syry a podobne). Ak si už chcete dopriať sladený nápoj, spravte si domácu limonádu s prídavkom ovocného, či bazového sirupu s troškou mäty, limetky a s ľadom na osvieženie. Ak patríte k milovníkom čaju, doprajte si najmä ovocný a zelený avšak nesladený. Čierny čaj spoločne s kávou obsahujú zvýšené množstvo teínu- kofeínu, ktorý pôsobí močopudne a vodu nám z tela skôr vyplaví.

V prípade, že si sa však cez leto odviažete a doprajete si nejakú párty majte na pamäti isté pravidlá:
-nikdy nepite alkohol  v horúčavách na priamom slnku( čím je vonku viac stupňov, tým viac vody sa nám z tela odparí a alkohol nám stúpne o to rýchlejšie do hlavy)
-nepite na prázdny žalúdok
-nezabúdajte aj na dostatok tekutín( obyčajná voda)
-za bezpečnú dávku alkoholu u dospelého človeka sa pokladá –gramov( čo je približne jeden pohár vína, alebo piva)

Prvá pomoc po požití alkoholu:
-prijmite dostatok tekutín( dobre vám urobí aj zeleninový vývar a k tomu liter až dva minerálky s citrónom)
-jedzte vitamín C
-dajte si hroznový cukor, alebo aj citrusové plody

Komentáre k príspevku

Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Poprad
Nákupné centrum

OC MAX Poprad
Dlhé hony 4588/1
058 01 Poprad
+421 52 4664 449
poprad@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.