Pridal Dominika Krempaská v kategórii Fitness , pridané 07.06.2016
Dnes už aj malé deti vedia, že súčasťou každého jedla je ovocie a zelenina. Tieto dve zložky predstavujú neskutočné množstvo vitamínov, vlákniny a zdraviu prospešných látok. Ak chce niekto schudnúť mal by zo svojho jedálnička odstrániť všetky jedlá obsahujúce vysoké množstvo cukrov a nezdravých sacharidov a nahradiť ich čerstvým ovocím, či zeleninou. Platí tu pravidlo, čím čerstvejšie, tým lepšie. Konzumácia ovocia a zeleniny vedie tiež k zníženiu rizika vzniku rakoviny, či iných chorôb.
Svetová zdravotnícka organizácia(WHO) odporúča zjesť 5 porcii za deň, tri porcie ovocia a dve porcie zeleniny. Ak sa však zameriavame na redukciu hmotnosti, tento pomer sa musí obrátiť, a to na tri porcie zeleniny a dve ovocia. V tomto prípade sa tiež konzumácia ovocia odporúča skôr doobeda, prípadne 1 kus ovocia po tréningu. Vypočítanie porcie je jednoduché: v prípade ovocia sa jedna porcia rovná 100 až 150 gramom , čo je napríklad jedno stredne veľké jablko, hruška či broskyňa. Denná porcia zeleniny predstavuje približne 50 gramov, ak ide o zeleniny v surovom stave. POo tepelnej úprave treba počítať približne s 250 gramami.
Čo sa ovocia a sacharidov v ňom týka, najviac ich obsahuje banán. Je to približne 22 gramov v 100 gramoch a jeho energetická hodnota je 390 KJ. Preto sa tento druh ovocia odporúča konzumovať najmä po tréningu ako rýchly zdroj sacharidov. Naopak, menej sacharidov má melón. Je to približne 7 až 9 gramov v 100 gramoch a jeho energetická hodnota je 122 KJ. Medzi ovocie s nižším obsahom sacharidov patrí aj kiwi, nektarinka, jahody aj mango.
Zo zeleniny má najmenšiu energetickú hodnotu cuketa, hlávkový šalát, uhorky, paprika, reďkovka a paradajky. V 100 gramoch týchto druhov zeleniny sa pochybuje len do 100KJ.
Preto pri redukčnej diéte je lepším variantom prílohy k obedu šalát z čerstvej zeleniny ako napríklad varené zemiaky, či cestoviny.
Poznámka autora: Kvalitnú čerstvú zeleninu a ovocie si môžete zakúpiť aj vo vonkajších priestoroch nášho nákupného centra.
Na wok panvici si roztopíme kokosový tuk,orestujeme na ňom cibuľu s cesnakom. Potom pridáme nakrájanè šampióny a chvíľku popdusíme. Potom pridáme papriku a kuracie mäsko. Osolíme a okoreníme. Keď bude mäso hotovè,pridáme najemno natrúhaný karfiól,mrazený hrášok a kari korenie. Necháme cca 10 min. dusiť. Tesne pred vypnutím zmes pokvapkáme šťavou z limetky.